Kültür Haber/ MAHSUM MOLAK: Mezopotamya’da varlığını koruyan tarihi Meryem Ana Kilisesi

Kültür Haber: MAHSUM MOLAK

Toplumların varlığını görünür kılan, tarihi hafızalarda canlandıran şey aynı zamanda yapıtlardır. Kültürel miras olarak tarihten bugüne ulaşan kimi eserler gibi, inanç merkezli yapıtlarda bunlar arasında yer alıyor. Mezopotamya coğrafyasında kiliselerin varlığını koruyor olması, toplumların bir arada yaşama kültürünü de pekiştiriyor. Bunlardan biri de Meryem Ana Kilisesi.

Şırnak’ın İdil ilçesinde bulunan Meryem Ana Kilisesi Antakya’da bulunan Aziz Piyer Kilisesi’nden sonra Anadolu’daki en eski kilise olarak kabul ediliyor. Binlerce insanın vaftiz edildiği düşünülen Kilise, şimdilerde Süryani halkı için Varlıklarını ve tarihlerini sürdürme açısından önemli bir eser olarak görülüyor.

İlçe merkezi girişinde bulunan tarihi kilisenin bilinen ilk ismi Mor Yuhan’dır.

Anadolu’da Hristiyanlığın ilk yayıldığı yıllarda yapıldığı tahmin edilen kilisenin, bölgeye gelen ilk havariler Mor Yuhan ve Maria Magdalena tarafından halkın ikna edilmesi ile yayılan Hristiyanlığın bölgeye bıraktığı tarihi ve kültürel miraslardan biri olarak kabul edilir.


Üç bölme halinde yapılan ve günümüze sadece iki bölmesi kalan Kilise İdil’de kalan son Süryaniler ve Süryani Kadim Vakfı’nın çabaları ile restore edilmiştir. Yapılan restorasyon ile Kilise’ye yeni çan kalesi eklenmiş ve Kilise yeniden faal hale getirilmiştir. Tarihi dokusu ve sahip olduğu yapısıyla etkileyici bir yapıya sahip olan Kilise, Süryani Ortodoks halkının vaftiz törenleri, ayinleri ve bayramlarda bir araya geldikleri mekan haline getirilerek Kadim Süryani kültürünün devamına hizmet etmektedir.

Bizi Takip Edin!
Son Haberler
%d blogcu bunu beğendi: