Zamlara, barınma, beslenme, iletişim, ulaşım haklarının piyasalaşmasına karşı “geçinemiyoruz” diyenlerin sesini yükseltmek için Demokrasi İçin Birlik (DİB), Beşiktaş’ta Kartal Heykelinde demokrasi kürsüsü kurdu.
Pahalılığın kader olmadığına dikkat çeken DİB, yıkımdan çıkmanın geniş halk örgütlenmesiyle oluşacak demokrasiyle olacağını vurguladı.
DİB, açıklamasında, başta elektrik dağıtım şirketleri olmak üzere temel hizmetler alanında iş yapan tüm şirketlerin kamulaştırılmasını istedi.
Demokrasi Kürsüsünü kuran DİB, her ay farklı yerlerde kürsüyü kurarak, “Geçinemiyoruz” diyenlerin sesini duyuracak.
Kartal Heykelinde kurulan demokrasi kürsünde, ev emekçisi kadınlar, tüketici haklarından temsilcilerin yanı sıra yurttaşlardan da söz alarak konuştu.
Yapılan konuşmalarda art arda yapılan zamlara dikkat çekildi.
Zamların geri alınması için mücadele çağrısı yapıldı.
Konuşmaların ardan DİB’in açıklamasını Ayşegül Devecioğlu ve Mert Büyükkarabacak okudu.
Açıklamada ülkenin toplumsal buhranın tam göbeğinde oluğu vurgusu vardı.
“Cumhuriyet tarihinde ilk kez”
DİB, “açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu kriz sermayenin krizi değil. Türkiye kağıt üstünde büyümeye; bankaların, şirketlerin karları rekor üstüne rekor kırmaya, yaklaşık 360 bin hesaptan oluşan kaymak tabakasının dolar hesaplarıysa şişmeye devam diyor. Ancak çok iyi biliyoruz ki hepimiz aynı gemide değiliz, hiçbir zaman da olmadık. Ekonominin büyümesinden milyonların payına açlık sefalet düşüyor bir kez daha. Canları pahasına çarkları döndürenler, evlere siparişleri soğumadan yetiştirebilmek için hayatlarını ortaya koyanlar bir sonraki günün sonunu nasıl getireceğini bilemediği bir yıkımın içine sürüklendi”
Örgütlenme çağrısı
Gıda enflasyonuna dikkat çeken DİB en açıklamada, “Kişi başına gelir Cumhuriyet tarihinde ilk kez üst üste 7 yıl azaldı!” dedi.
“Bu karabasandan kurtulmak için geniş halk örgütlenmelerinin güç vereceği bir demokrasiyi kurmalıyız” diyerek örgütlenme çağrısı yaptı.