BBC‘nin haberine göre,
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2020’de rekor sayıda kişinin şiddet ve çatışma nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.
Uluslararası Göç Örgütü’nün hazırladığı Dünya Göç Raporu’na göre, geçtiğimiz yıl 26 milyon yeni mültecinin kaydı yapıldı.
55 milyon kişi ülkeleri içinde yer değiştirmek zorunda kaldığını hatta birçok kişinin de doğal afetler, Covid-19 seyahat kısıtlamaları, çatışmalar ve şiddet nedeniyle, evlerini terk etmek zorunda bırakıldığını ve bu kişilerin sayısının arttığını raporu’nda belirtti.
IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino,
“İnsanlık tarihinde daha önce görülmemiş bir paradoksa tanık oluyoruz” dedi.
Vitorino,
“Milyarlarca kişi Covid-19 nedeniyle olduğu yerde kalmaya zorlanırken, on milyonlarca kişi kendi ülkeleri içinde yerinden edildi”
Rapordan diğer bazı satır başları şöyle:
• 2020 yılında uluslararası göçmenlerin sayısı seyahat kısıtlamaları nedeniyle 2 milyon indi.
• Doğduğu ülke dışında yaşayanından sayısı 281 milyona ulaştı. Bu sayı 2019’da 272 milyon, 1990’da ise 128 milyondu.
• Doğu Afrika ülkeleri Somali, Etiyopya ve Güney Sudan, yerlerinden edilenlerin sayısının en fazla olduğu ülkeler olarak kayıtlara geçti. Üçüncü sıradaki Etiyopya’da 1,7 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı.
• Güney Sudan geçtiğimiz yıl ülkeden kaçmak zorunda kalan 2 milyon kişiyle, Afrika’da en fazla mülteci veren ülke oldu.
• Geçtiğimiz yıl en fazla göç alan kıtalar, tüm göçmenlerin yüzde 61’ine ev sahipliği yapmaya başlayan Avrupa (87 milyon) ve Asya (86 milyon) oldu.
Türkiye’deki göç ve iltica
Dünya Göç Raporu’na göre, Türkiye dünyada en fazla göç alan 20 ülke arasında 12’inci sırada yer almaktadır.
Uluslararası Göç Örgütü’ne göre Türkiye’de 6 milyon 5 bin göçmen bulunmakta ve bu sayı ülkenin nüfusunun yüzde 7.2’sini oluşturmaktadır.
Uluslararası Göç Örgütü‘ne göre, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundaki Türkiye’de çoğu Suriyeli olmakla birlikte 3,6 milyon mülteci yaşıyor.
Suriye’den savaş ve çatışma nedeniyle yerlerinden edilip Türkiye’ye yönelen insanlar ise Dünyanın en büyük ikinci göç koridorunu oluşturmaktadır.
IOM, bu koridorun 2020’de yaklaşık 4 milyon Suriyeli tarafından kullanıldığını açıkladı.
Savaş ve çatışma nedenleriyle göç vermekte olan Suriye, dünyada en fazla göç veren ülkeler arasında 5’inci sırada yer almakta.
Türkiye’nin en fazla göç verdiği ülkeler ise sırayla Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve ABD.
IOM, Avrupa’da 2020’de en fazla yabancı göçmene ev sahipliği yapan ülkenin 16 milyon kişi ile Almanya olduğunu açıkladı. Almanya’ya en fazla göç veren ülkelerden biri de Türkiye oldu.