21 Şubat Anadil Günü etkinlikler ile kutlanıyor


Amed Emek ve Demokrasi Platformu, “21 Şubat Dünya Anadil Günü” vesilesiyle Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda basın açıklaması ve etkinlik yaptı.

Diyarbakır’da KESK, TMMOB, TORA KURDİ, DİSK ve DTB, Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Dağ Kapı meydanında basın açıklaması ve etkinlik yaptı. Etkinlikte “21’e Sibatê Rojan Zimanê Zikmakî Piroz be” (21 Şubat Anadil Günü Kutlu Olsun) yazılı pankart açıldı.

Dağkapı meydanın da bir araya gelen platform üyeleri “Be ziman Jiyan nabe” sloganı attı. Kürtçe şarkıların çalındığı ve halayların çekildiği etkinlikte Anadilin önemine vurgu yapıldı.Anadilde eğitim ve kamu hizmetlerinde anadilin önünün açılması istendi.

Yasakçı politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır 2 No’lu Şube yöneticisi Fezih Zirek: “ Hem politik hem de pedagojik olarak talebimiz şudur; eğitim anadilde olsun, her halk kendi ana dili ile eğitim görsün. Anadil eğitimi ile ilgili birkaç aldatıcı adım bu sorunu çözmez. Biz sadece eğitim için değil, tüm genel hizmetlerde de, sağlık gibi belediye gibi kamu hizmetlerinde de anadilin, önününaçılmasını istiyoruz” dedi

Eğitim yoluyla değil, aileden, çevreden ve toplumdan öğrenilen dilin “anadil” olarak tanımlandığına işaret eden Zirek, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde anadilde eğitimin temel bir insan hak olduğu dolayısıyla bu hakkın engellenmesinin en büyük insan hakları ihlallerinden biri olarak kabul edildiğini belirtti.

Etkinlikte söz alan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ise, herkesin kendi dilini rahatça kullanması gerektiğini ifade etti.Türkçe eğitim ve yaşamları Türkçe yürütüyorlarsa Kürtlerinde buna hakkı olduğunu belirten Kan:
“Kürtler olarak, dilimizin resmi dil ve eğitim dili olmasını ve yaşam dili olması gerekir” şeklinde konuştu.

BM verilerine göre dünyada her iki haftada bir dil, içinde geliştiği entelektüel ve kültürel ortamla birlikte yok oluyor. Dünya üzerinde konuşulan dillerin yüzde 40’ı yok olma tehlikesi altında. Bütün dünyada 7 binden fazla dil konuşuluyor, 5 binden fazla “yerli” kültür yaşıyor, 370 milyondan fazla “yerli” insan yaşıyor. UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlas’ına göre Türkiye’de 18 dil yok olmuş veya yok olma tehlikesi altındadır. Türkiye’de özellikle anadili Kürtçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Hemşince, Çerkezce, Çeçence, Süryanice gibi diller yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Haber: Mahsum Molak

Bizi Takip Edin!
Son Haberler
%d blogcu bunu beğendi: